امروزه با نزدیکتر شدن به فصل سرما ، نیاز به سیستم گرمایشی در محیطهای مختلف بیشتر خواهد شد. بر همین اساس در بخش از سری مطالب انتخاب سنتر ، قصد داریم با معرفی بخاری گازی و عملکرد آن بیشتر توضیح دهیم تا بتوانید بهترین انتخاب را در هنگام خرید داشته باشید.
همانطور که میدانید ، سیستمهای گرمایشی به چند مدل مختلف ، گازی ، نفتی ، دیزلی ، برقی و … تقسیم میشوند که هر یک در جایگاه و شرایط جفرافیایی مختلفی کاربرد دارند.
بخاری گازی و عملکرد آن
با توجه به شرایط کشور ایران و نوع آب هوایی در اکثر مناطق و با وجود منابع گاز طبیعی که در دسترس است ، بخاری گازی یکی از بهترین انتخابها برای هم میهنان عزیز میباشد.
بخاریهای گازی از چند بخش اصلی تشکیل شدهاند که اگر هر یک از این قطعات که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم ، به صورت استاندارد تهیه و مونتاژ شوند، میتوان گفت یک بخاری استاندارد خواهید داشت و از اتفاقهای ناگواری که گاهاً شنیده میشود ، جلوگیری میگردد.
ساختار بخاری گازی
بدنه اصلی بخاری گازی:
بدنه اصلی که از ورق فولاد تهیه می شود و سطح آن را لعاب کاری یا رنگ و یا با رنگ کاری به روش استاتیک پوشش می دهند.
کوره بخاری گازی :
کوره (محفظه احتراق ) که از ورق فولاد تهیه شده و برای جلوگیری از زنگ زدگی و ایجاد حرارت مطبوع و دوام بیشتر آن را لعاب کاری میکنند.
مشعل بخاری گازی :
مشعل (اجاق) معمولاً از فولاد ضد زنگ در بخاری گازسوز تهیه می شود.
پیلوت (فندک) بخاری گازی:
پیلوت یا شمعک که کلاهک آن گاز را در سه جهت هدایت می کند (جرقه زن – مشعل اصلی- ترموکوپل ) در انتهای دیگر آن نازل گاز قابل تنظیم قرار دارد.
ترموکوپل بخاری گازی:
ترموکوپل وظیفه قطع گاز در شرایط خاص را در بخاری گازسوز بر عهده دارد تا در صورتی مشعل و شمعک به طور ناگهانی خاموش شوند ، از نشت گاز جلوگیری کرده و گاز را قطع نماید.
جرقه زن بخاری گازی:
جرقه زن که الکتریسته حاصل از پیزو الکتریک داخل شیر کنترل را به جرقه مبدل می سازد.
شیر کنترل بخاری گازی:
شیر کنترل (کاربراتور) که وظیفه کنترل سوخت و روشن بودن دائم شمعک را بعهده دارد.
جدای این بخشها که اصلیترین قسمتها را در یک بخاری گازسوز تشکیل میدهند ، قسمتهای دیگری مانند لولههای گازرسانی ، اتصالات بین لولهها و سیستم پیلوت و … نیز وجود دارد که به طور کلی یک بخاری گاز سوز را تشکیل میدهند.
انواع بخاری گازسوز
بخاریهای گازسوز امروزه به دو شکل با دودکش و بدون دودکش ، عرضه میشوند که از قدرت گرمایشی متفاوت بهره میبرند.
اکثر توضیحات و قطعاتی در بالا ذکر شد در تمامی بخاری گازسوز به یک شکل میباشد اما در بخاری گازی بدون دودکش ، برخی قطعات بیشتری استفاده شده است که بعداً در مطلبی جداگانه و به صورت مفصل به آن خواهیم پرداخت.
در پایان مطلب بخاری گازی و عملکرد آن شایان ذکر است که ممکن است برخی از شرکتهای تولید کننده سیستم اصلی بخاری را دستخوش تغییر کرده و از تکنولوژیهای متفاوتی مانند سنسورهای متفاوت و یا سیستم سوخترسانی متفاوتی جهت بهبود استفاده نمایند که با مطالعه بخش توضیحات هر یک، با آن محصول بیشتر آشنا خواهید شد؛ همچنین میتوانید از مطلب راهنمای خرید بخاری نیز بهره ببرید.
اما مهمترین نکته این است که بخاری با برندی آشنا و نماد استاندارد ایران تهیه و خریداری شود تا از سیستم استاندارد آن با خیال راحت استفاده کنید.